szerda 19 jún. 2019
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
 • default style
 • blue style
 • green style
 • red style
 • orange style
Share to Facebook Share to Twitter Share to Linkedin Share to Myspace Share to Delicious Share to Google 
AKCIÓS AIRSOFT JÁTÉK 8 FŐTŐL: 7.000,- Ft / fő

AKCIÓS AIRSOFT JÁTÉK 8 FŐTŐL: 7.000,- Ft / fő

Az ár tartalmaz: 2000 db lövedéket, airsoft fegyvert, védőmaszkot, a ruha bérlés további 1000,- Ft! Az akció érvényes 2016. június 1-ig!...

AIRSOFT CSAPATÉPÍTŐ

AIRSOFT CSAPATÉPÍTŐ

Szervezz baráti társaságból csapatot és jelentkezzetek be játszani hozzánk!...

VASÁRNAPI NYÍLTNAPOK

VASÁRNAPI NYÍLTNAPOK

Minden vasárnap szeretettel várjuk az airsoftos játékosokat! Kérjük jelentkezzetek be telefonon, ha felszerelés igényetek van!...

Nyomtatás

Az M4/M16-os fegyvercsalád

Írta: Starosta József Mihály. Kategória: Cikkek

Ugyan a cikk központi témája az „M” fegyvercsalád rohamkarabélyai, engedjétek meg, hogy egy kicsit hosszabb bevezetővel kezdjem a kifejlesztés körülményeinek leírását.

Előzmények

A második világháború előtt, az az általános nézet alakult ki, hogy a lövészek ideális automata fegyvere pisztoly lőszerrel tüzel. A géppisztoly, mivel rövidebb lőszert használ, gyorsabban reteszel, így nagyobb a tűzgyorsasága, a lőszer kisebb és könnyebb a puskalőszernél, így a lövész többet tud magával vinni és nem utolsó sorban a kisebb a visszalökése, így pontosabb a tüzelés. Ennek az elgondolásnak az eredménye egy sor legendává vált géppisztoly, mint a Thompson M1A1, az MP40 a PPSh stb.

De a második világháború tapasztalatai megmutatták, hogy a pisztolylőszert tüzelő automata fegyver átütőerejének hiányát nem pótolja a tűzgyorsasága (a rövid lőszer miatt kevesebb lőpor van a lőszerben és így a torkolati sebesség is kisebb). Így már a második világháború alatt elkezdtek alternatív utakat keresni. A puskalőszerre irányuló kísérletek kudarcba fulladtak, a fegyver túlságosan nagy visszalökő ereje miatt. Az olyan fegyverek, mint a BAR (Browning Automatic Rifle), agy a Bren LMG nem teljesítették a hozzájuk fűzött reményeket (hogy a lövész tudja hordozni, a fegyvereket relatíve könnyűre tervezték, de így a fegyver tehetetlensége nem kompenzálta a visszalökést). A megoldásra több helyen egymástól függetlenül is rájöttek. Egy, a puskalőszernél kisebb, de a pisztolylőszernél nagyobb lőszert fejlesztettek ki, ami mindkét típus előnyeiből megtartott valamennyit. Elsőként a németek szerkesztettek ilyen, karabély lőszerre automata fegyvereket (Pl.: STG 44), de nagyjából egy időben indult az orosz fejlesztés is, aminek az eredménye végül az AK fegyvercsalád lett.

A második világháború után a legtöbb fegyvertervező ebbe az irányba kezdett fejleszteni, de az USA az M1-es öntöltő puska pozitív tapasztalatai alapján kiharcolta, hogy NATO szabványként a 7,62X51mm-es puskalőszert rendszeresítsék. Erre a lőszerre készült az M1-es Garand-ből kifejlesztett M-14-es fegyvercsalád. Az M-14 előnye volt, hogy megtartotta a Garand nagy átütőerejét, a hosszú cső és az egymástól távol elhelyezett irányzékok miatt nagy távolságra is pontosan lehetett vele tüzelni. De a fegyver automata állásban teljesen kezelhetetlen volt, gyakran fordult elő, hogy a „gyári” csomagolásból kivett fegyver tűzváltó karját eltávolították, miután öntöltő állásban rögzítették azt, hogy még véletlenül se lehessen sorozatot lőni vele. A fent leírt okok és a fa test miatt az M-14 csúfosan leszerepelt Vietnamban (a párás környezetben a fa megdagadt és szabályosan kitolta magából az elsütő és reteszelő szerkezetet).

AR-10 (Armalite)

Eugene Stoner 1955-ben egy forradalmian új fegyvert szerkesztett, az AR-10-est. Ez a fegyver már nagyon hasonlított a későbbi M16-ra. A fegyver gyártása során nagy mennyiségben használtak műanyagokat és könnyűfémeket. Nem terjedt el széleskörűen, mert a 7,62-es NATO lőszert használták hozzá és a kicsi önsúly és a nagy hátralökés eleve kudarcra ítélte, de jó alapot biztosított a továbbfejlesztésre. 1962-ben beszüntették a gyártását.

Remington 223 (5,56X45mm)

Az AR-10-es alapján Stoner kifejlesztett egy fegyvert, ami nem a szabvány NATO lőszert tüzelte, hanem egy attól kisebb kaliberűt. A kisebb kaliberre való áttérésnek sok oka volt.

Éspedig:

 1. A kisebb lőszerből a lövész többet tud magával vinni.
 2. Bár a kisebb kaliberű lőszer instabilabb a pályán és a lőtávolsága is kisebb, de a tapasztalatok azt mutatták a katonák ritkán lőnek 2-300 méternél távolabbra.
 3. A kisebb lőszer visszalökése gyengébb és a torkolati sebessége nagyobb.
 4. Hidrodinamikai hatás.

A negyedik ponttal érdemes kicsit hosszadalmasan foglalkozni:

A nagyobb torkolati sebesség eredménye, hogy ez a jelenség előállt ennél a lőszernél. Minden lőszernél tapasztalható, ha a becsapódás 850m/s-nál nagyobb. A jelenség lényege, hogy az emberi testbe hatoló lövedék olyan lökéshullámot indít, ami a vér és nyirokrendszeren továbbhaladva a vékonyabb érfalakat szétszakítja. Így egy kar vagy láblövés is halálos lehet. A vietkongok ezért ezeket a lőszereket mágikusnak tartották.

Az USA-ban végeztek szemléletes teszteket is a lőszerrel. Az egyik tesztnél egy vízzel teli műanyag hordóra tüzeltek a szabvány 7,62 és az új 5,56-os lőszerrel. A 7,62-es áthaladt a hordón, szabályos be és kimeneti nyílást hagyva, de az 5,56-os becsapódása után a hordó hosszában végigrepedt, és a lőszer a hordóban maradt, szilánkokra szakadva. Egy másik teszt során rohamsisakokra tüzeltek amik alá káposztákat tettek. A 7,62-es hasonlóan a hordóhoz, simán keresztüllőtte, míg az 5,56-os behatolt a sisakba és szabályosan szétrobbantotta a káposztát, úgy hogy a sisakból nem távozott.

A kifejlesztett lőszer a Remington 223-as nevet kapta (a Rem.222 alapján fejlesztették), és az erre szerkesztett M-16-os rohamkarabélyt az amerikai hadsereg nagy számban rendszeresítette, és ezekkel váltotta le Vietnámban az M-14-eseket. Később NATO szabvánnyá vált, és sok tagállam fejlesztett rá karabélyokat (L85, FAMAS stb.)

Napjainkban visszatérni látszik a 7,62-es űrméret, de nem puskalőszerként, hanem az AK 7,62X39-es lőszerének formájában. Az, hogy a nyugati fegyverkonstruktőrök visszatérnek a nagyobb kaliberre azzal indokolható, hogy a katonák harci körülmények között leginkább AK gépkarabélyokkal találkoznak, és így az ellenségtől megszerzett lőszert is használhatják majd.

M-16

Az M-16-os egy gázelvezetéses forgózáras fegyver ami egyes és sorozatlövésre is alkalmas. A későbbi verziókon az automata tüzelés helyett úgynevezett „tűzlökést” is alkalmaznak (2-3 lőszert lő a fegyver automatán egy elsütésre). Nincs gázdugattyúja, a visszavezetett gáz közvetlenül a zárszerkezetre hat. A gáz egy kettős törésű vékony csatornán áramlik vissza, aminek a tisztítására nincs lehetőség. Ez a kezdeti időkben súlyos problémák forrása volt. A gyártó állította, hogy a csatorna a gáznyomás hatására öntisztul, de ez nem volt igaz. Így módosították a lőport a lőszerben és elhelyeztek egy nyomórudat a tok jobb oldalán, amivel a zárszerkezetre lehet nyomást gyakorolni, ha a szennyeződés miatt nem történne meg a tökéletes zárolás. Az M-16-os rendkívül igényes a tisztításra. Szélsőséges körülmények között, főleg ha nincs lehetőség a fegyver tisztítására, a hadrafoghatósága igen alacsony lehet, gyakran elakadhat.

 Minden hátránya ellenére a katonák nagyon szeretik ergonomikus kialakítása miatt. A kisebb lőszer miatt a fegyver jól kézben tartható még automata tüzelés esetén is. A XXI-ik század moduláris törekvései miatt a fegyver legutóbbi változatait nagyon könnyen bővíthetővé tették. Az előagyat (és sokszor a tusát is) körberakták szereléksínekkel, így a lövész nagyon egyszerűen és gyorsan, rengeteg kiegészítő felszerelést szerelhet a fegyverre, a gránátvetőtől egészen a lézeres távolságmérőig. Ez az oka, hogy az M4/M16-os fegyvercsalád rendkívül elterjedt világszerte. Súlyos hátrányként egyedül a tisztaságigényét lehet felróni, de ebben a tekintetben sem a legrosszabb (pl a FAMAS csövét minden tüzelés előtt meg kell tisztítani és tüzelés után be kell olajozni, különben nagyon gyorsan korrodál. Fogalmam sincs, hogy a légiósok harci körülmények között ezt hogyan oldják meg).

Főbb alváltozatok:

M-16 A1

Az első verzió, Vietnámban nagy számban használták. A fegyver előagya háromszögletű a tetején és az alján szellőzőnyílásokkal. Készült kétfajta golyószóró változatban (CAR-15M1 és CAR-15M2).

Ezek nagyon hasonlítanak a sztenderd fegyverhez, de az elejükre villalábat szereltek és a tüzelés megszakításakor a zár hátul, nyitott helyzetben marad, így segítve a cső hűtését.

M-16 A2 és A3

A 80-as években modernizálták az eredeti A1-es típust. Módosítottak a huzagoláson és a lőszeren is, így az A2-es és 3-as verzióból nem tüzelhetnek az A1-es lőszerével és fordítva. A 2-es és 3-as változat között annyi a különbség, hogy a 3-asról a hordfogantyú/irányzék leszerelhető és a helyére optikai irányzék, éjjellátó vagy távcső is szerelhető. Ennek az az előnye, hogy az alacsonyabb szerelék miatt a lövésznek nem kell olyan magasra kidugni a fejét a fedezék mögül a célzáshoz.

M-4

Rövid csövű, betolható tusos változat.

A listát lehetne folytatni a végtelenségig a rengeteg alváltozattal. Említésre méltó még a HK 416-os fegyvercsalád, amit a Heckler & Koch fejlesztett az M-16 bázisán. A HK 416 nagyban kompatibilis az eredeti M-16-al, külsőre nagyon nehezen különböztethetőek meg, de hasonlóan az AK fegyvercsaládhoz rendkívül igénytelenek.

M4-M16-HK416 az airsoftban

Az „M” rohamkarabélyok az elsők között kerültek ki az airsoft fegyvereket gyártó cégek műhelyeiből. Jellemzően V2-es (Version 2) gearbox-al szerelik őket (! Az csak a kezdők közötti legenda, hogy a gearbox verziószáma minőségi vagy torkolati energiabeli különbséget rejt. A verziószám kizárólag a geometriai különbségeket takarja!). A Classic Army sportline és az AGM kivételével egyrészes hopup kamrával készülnek, az előbbi kettőnél az adagoló torok és maga a hopup kamra két külön egységet alkot, ez a szerelést kicsit nehezíti. A hopup állítás egy, a tüzelés irányára merőleges tengelyű kicsi tárcsával történik, amit a hüvelykivető nyílás alá rejtettek. A tárak jól illeszkednek, könnyű cserélni őket, pontosan és akár odapillantás nélkül is lehet cserélni a játék hevében. Eddig csak a D-Boys gyártmányúaknál találkoztam olyan adagolási hibával, ami a tár rossz illeszkedése miatt volt (nem a tár, hanem a fegyver volt hibás). Figyelni kell rá, hogy a Mid-Cap tárak belső részét általában egy, a tár alján lévő kis csavar fogja a fém házhoz. Ezek gyakran lazulnak ki, időnkét ellenőrizni kell őket! Az eredeti fegyver geometriájának köszönhetően a test falvastagságai kellően nagyok, még a műanyag test is csak extrém körülményeknél hajlamos törni (személyesen még soha nem láttam M4-et törni, ellenben AK-t vagy MP5-öt már rengeteget).

Pár tipp az airsoft fegyver vásárláshoz:

Mindenképp érdemes szereléksínes (RIS) verziót választani, mert a későbbiekben rugalmasan bővíthető a fegyver különféle kiegészítőkkel. Másrészt a műanyag előagyú fegyverek (különösképp a kínaiak) előmarkolat kialakítása elég gyenge, ott az illesztések meglazulása gyakori, aminek következtében az előmarkolat mozogni fog. A fegyver tusa elég tágas, jóformán bármilyen akkumulátor belefér, ez már nem mondható el a betolható tusos verziókról. Ahol a betolható tusban nincs speciális üreg az akkumulátornak ott az előagyba teszik, de ott helyhiány miatt nem fér el nagyobb teljesítményű aksi. Ráadásul a szereléksínes verziók előagyába nem is fér akkumulátor, így ha a tus is vékony kialakítású akkor az aksit egy külön, a szerelékre rakható kis dobozba teszik, ami doboz szintén elég kicsi.

Ha a fém verziót túl nehéznek találod, nyugodtan választhatsz műanyag testű változatot is, nem lesz vele gond! Az egyetlen hátrány, hogy ha sokat süti a nap 1-2 év után lekezd picit megfakulni a műanyag! Kezdőknek ideális lehet a Calssic Army Sportline verzió, ami műanyagtestű, kicsit alacsonyabb minőségű fegyvereket takar, mint ami a CA-tól elvárt, de rendkívül olcsó és eleinte jól használható fegyver! A haladóbbaknak, főleg azoknak, akik maguk bütykölik a fegyvereiket, a különféle fém kínai verziókat ajánlanám, de ha az anyagiak nem hátráltatnak, a G&P és a G&G kivételesen nagy „M” választékkal kápráztatja el a vásárlókat!

Az M-16-osok és különféle utódtípusaik valamennyi gyártó termékei között szerepelnek, a választék bőséges. Személyes véleményem szerint, a relatíve könnyű szerelhetősége, ergonomikussága, szívós teste, és rugalmas bővíthetősége miatt ideális airsoft fegyver! Kellő karbantartással és odafigyeléssel, nagyon sokáig jó szolgálatot tehet tulajdonosának!

Írói megjegyzés:

Utólagosan is elnézést kérek mindenkitől az esetleges pontatlanságok miatt, a cikk leginkább kútfőből jött, így túl sok forrást nem tudok megnevezni, de az íráskor nagyban támaszkodtam Kékesi György, a Haditechnika 2000/4-ik számában megjelent „M-16-os automata puska” című cikkére.

A cikket köszönjük Szotyinak!

 

 

 

Játékok:

2017. December 10. - Vasárnap

Vasárnapi airsoft party - airsofthungary.hu

VASÁRNAPI AIRSOFT
09:00: Gyülekező
09:45: Kronózás
10:00: Kezdés

2017. December 17. - Vasárnap

Vasárnapi airsoft party - airsofthungary.hu

VASÁRNAPI AIRSOFT
09:00: Gyülekező
09:45: Kronózás
10:00: Kezdés

2017. December 24. - Vasárnap

Vasárnapi airsoft party - airsofthungary.hu

Zárva

2017. December 28. - Csütörtök

Vasárnapi airsoft party - airsofthungary.huCSÜTÖRTÖKII AIRSOFT

09:00: Gyülekező
09:45: Kronózás
10:00: Kezdés

2017. December 31. - Vasárnap

Vasárnapi airsoft party - airsofthungary.hu

Zárva

2018. Január 07. - Vasárnap

Vasárnapi airsoft party - airsofthungary.huVASÁRNAPI AIRSOFT
09:00: Gyülekező
09:45: Kronózás
10:00: Kezdés

ELITECOMMANDO

Elitcommando a prémium kategóriás csapatépítő tréning! - airsofthungary.hu

 

NAGYJÁTÉK - SCENARIO

Nagyjáték - Scenario - airsofthungary.hu

OSZTÁLYKIRÁNDULÁS

Osztálykirándulás - airsofthungary.hu

CSAPATÉPÍTŐ TRÉNING

Csapatépítő tréning - airsofthungary.hu

VASÁRNAPI NYÍLTNAPOK

Vasárnapi airsoft nyíltnap

BARÁTSÁGOS MÉRKŐZÉS

Barátságos mérkőzés - airsofthungary.hu