szerda 19 jún. 2019
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
  • default style
  • blue style
  • green style
  • red style
  • orange style
Share to Facebook Share to Twitter Share to Linkedin Share to Myspace Share to Delicious Share to Google 
AKCIÓS AIRSOFT JÁTÉK 8 FŐTŐL: 7.000,- Ft / fő

AKCIÓS AIRSOFT JÁTÉK 8 FŐTŐL: 7.000,- Ft / fő

Az ár tartalmaz: 2000 db lövedéket, airsoft fegyvert, védőmaszkot, a ruha bérlés további 1000,- Ft! Az akció érvényes 2016. június 1-ig!...

AIRSOFT CSAPATÉPÍTŐ

AIRSOFT CSAPATÉPÍTŐ

Szervezz baráti társaságból csapatot és jelentkezzetek be játszani hozzánk!...

VASÁRNAPI NYÍLTNAPOK

VASÁRNAPI NYÍLTNAPOK

Minden vasárnap szeretettel várjuk az airsoftos játékosokat! Kérjük jelentkezzetek be telefonon, ha felszerelés igényetek van!...

Nyomtatás

Öntöltő és automata hadi puskák (1.)

Írta: Starosta József Mihály. Kategória: Cikkek

A második világháború előestéjén az amerikai hadsereg rendszeresítette az M1-es típusú öntöltő hadipuskát, aminek köszönhetően az átlag GI (Goverment Issue - állami tulajdon, az amerikai katonák első világháborúból származó gúnyneve) a világ legjobban felszerelt katonájává vált. Hogy mi vezetett ennek a fegyvertípusnak a széleskörű bevezetéséhez, és hogy hogyan szorult viharos gyorsasággal (mindössze pár év alatt) a perifériára és végül, hogy mégis miért elengedhetetlenek az ilyen típusú fegyverek napjaink modern hadseregeiben, erről szól a következő cikksorozat.

1. rész

A második világháború

A második világháború előtt kevesen ismerték fel, hogy az elkövetkezendő korok háborúi gyökeresen más jellegűek lesznek mint az első világháború lövészárok harcai. Többek közt ennek köszönhető, hogy a második világháborúban a katonák által használt lőfegyverek (kevés kivételtől eltekintve) ugyan azok a típusok voltak amikkel apáik egy háborúval korábban vívták harcaikat (megjegyezném, hogy ennek a felfogásnak köszönhető az is, hogy az USA valamire való harckocsi nélkül lépett be a háborúba és később is csak egy sebtében összedobott, elégtelen páncélzatú és tűzerejű, repülőgép motor hajtotta tankra futotta tőlük). Ugyan jobb géppuskáik és géppisztolyaik voltak, de a lövészek általános tűzfegyvere a forgó-tolózáras ismétlőpuska volt (a CoD-ból jól ismert Lee Enfield, Mauser Gewer 98, Mosin Nagan, Springfield M1903).

Ezek a fegyverek tökéletesen megfeleltek a lövészárok-harchoz, ahol 6-800m-es lőtávolságon gondosan célozva lehetett tüzelni. Még Németországban sem ismerték fel, hogy a gyorsan mozgó páncélosok miatt a harcoló felek sokkal közelebb kerülnek egymáshoz, gyakran városi körülmények között, ahol az ismételt tűzkiváltás gyorsasága sokkal nagyobb kell legyen. Ugyan a fegyverzetben ott voltak a géppisztolyok, és géppuskák, de amíg előbbiek átütőereje, utóbbiak mozgékonysága volt elégtelen az ilyen jellegű harcokhoz.

Meglepő, hogy pont az az amerikai hadsereg volt ami 1936-ban a világon elsőként rendrszeresített általános tűzfegyverként öntöltő puskát ami hallani sem akart páncélos csatákról és gyorsan mozgó frontról.

M1

A kanadai John C. Garand által tervezett zseniális fegyver sok sajátos megoldást rejtett. A fegyver eredetileg .276-os kaliberű Pedersen lőszer köré lett tervezve, csak utólag módosították .303-as Spr 30-60-as puskalőszerre a kiírást (e miatt nyerte meg a pályázatot Garand - Pedersen puskájának tömegzára nem bírta elviselni a nagyobb gáznyomást) és ez lett az oka, hogy az eredetileg 10 lőszer befogadására képes lőszerpánt csak 8 lőszeres lett végül. A hadseregnek tetszett a sajtolással olcsón előállítható, egyszerű, fentről behelyezhető tölténykeret, mert úgy gondolták a drága szekrénytárakat elhagynák a katonák.

Az M1-es harcolt a második világháború valamennyi hadszínterén, sivatagtól, a Csendes-óceán szigetvilágán át Európáig. Valamennyi éghajlati körülmény között helyt állt. A katonák nagyon kedvelték, mert habár nehéz volt (4,5kg), nagy távolságon is pontosan, nagy ölőerővel tüzelt. A reteszelése nagyon gyors volt, tárazása üresre lövés esetén sokkal gyorsabban történt, mint a szekrénytáras fegyverek esetén (ha viszont a félig töltött fegyvert kellett újratölteni, az elég körülményes volt). Habár többször is felajánlották Nagy Britanniának, az angolok nem kértek Garand fegyveréből, ennek az volt az oka, hogy féltették katonáikat a túlzott lőszerhasználattól, inkább megtartották a forgó-tolózáras Lee Enfield puskákat.

SzVT 38 és 40

A szovjet hadsereg főtisztjei (köztük Sztálin is) nagy érdeklődést mutattak már a 30-as évek derekán az öntöltő puskák iránt. 1938-ban állították szolgálatba az SzVT 38-at ami a Finn-Orosz háborúban csúfosan leszerepelt. A fegyver nagy karbantartás igénye és megbízhatatlansága miatt a gyártást leállították, de 1941-ben már a javított SzVT 40-es típus rendszerben volt. A fegyver érdekessége, hogy a zár felülről is nyitott volt, hogy a Mosin Nagan 5 lőszeres pántját is fogadni tudja a 10 lőszeres szekrénytáron kívül. Mivel a fegyver komplikált volt, előállítása időigényes, a gyártást 1944-ben a Mosin Nagan és a PPSh javára leállították. A fegyvernek készült mesterlövész változata is, de a nagy függőleges szórás miatt ezt a veziót később elvetették.

Gewehr 43

A fegyver a gewehr 41 módosított változata. Az előd megbízhatatlan gázrendszerét lecserélték az SzVT-ről másolttal és így használható hadipuskát kaptak. Hátránya az volt, hogy bonyolultabbra sikertült még az SzVT-től is, így a gyártás nehézkesen folyt, soha nem vált belőle általános tűzfegyver. A háború végéig mindössze 400.000. db készült szemben pl az M1 több mint 5.000.000-s darabszámával. Maga a fegyver sem volt olyan robosztus és megbízható mint a szövetségesek hasonló fegyverei.

A fenti leírásokból látható, hogy gyártási nehézségek illetve hibás stratégiák miatt a második világháború alatt csak az Egyesült Államok hadereje használt korszerű, megbízható öntölő puskát általánosan. De annak ellenére, hogy korszakalkotó típus volt, nem érte meg, hogy világszerte elterjedjen, a változó igények és a kor túlhaladott az öntöltő puska koncepcióján. A következő részben a második világháború utáni időszak és a vietnámi háború lesz a fókuszban az airsoftosok számára már érdekesebb M14-es automata puskával.

 

Játékok:

2017. December 10. - Vasárnap

Vasárnapi airsoft party - airsofthungary.hu

VASÁRNAPI AIRSOFT
09:00: Gyülekező
09:45: Kronózás
10:00: Kezdés

2017. December 17. - Vasárnap

Vasárnapi airsoft party - airsofthungary.hu

VASÁRNAPI AIRSOFT
09:00: Gyülekező
09:45: Kronózás
10:00: Kezdés

2017. December 24. - Vasárnap

Vasárnapi airsoft party - airsofthungary.hu

Zárva

2017. December 28. - Csütörtök

Vasárnapi airsoft party - airsofthungary.huCSÜTÖRTÖKII AIRSOFT

09:00: Gyülekező
09:45: Kronózás
10:00: Kezdés

2017. December 31. - Vasárnap

Vasárnapi airsoft party - airsofthungary.hu

Zárva

2018. Január 07. - Vasárnap

Vasárnapi airsoft party - airsofthungary.huVASÁRNAPI AIRSOFT
09:00: Gyülekező
09:45: Kronózás
10:00: Kezdés

ELITECOMMANDO

Elitcommando a prémium kategóriás csapatépítő tréning! - airsofthungary.hu

 

NAGYJÁTÉK - SCENARIO

Nagyjáték - Scenario - airsofthungary.hu

OSZTÁLYKIRÁNDULÁS

Osztálykirándulás - airsofthungary.hu

CSAPATÉPÍTŐ TRÉNING

Csapatépítő tréning - airsofthungary.hu

VASÁRNAPI NYÍLTNAPOK

Vasárnapi airsoft nyíltnap

BARÁTSÁGOS MÉRKŐZÉS

Barátságos mérkőzés - airsofthungary.hu