szerda 19 jún. 2019
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
  • default style
  • blue style
  • green style
  • red style
  • orange style
Share to Facebook Share to Twitter Share to Linkedin Share to Myspace Share to Delicious Share to Google 
AKCIÓS AIRSOFT JÁTÉK 8 FŐTŐL: 7.000,- Ft / fő

AKCIÓS AIRSOFT JÁTÉK 8 FŐTŐL: 7.000,- Ft / fő

Az ár tartalmaz: 2000 db lövedéket, airsoft fegyvert, védőmaszkot, a ruha bérlés további 1000,- Ft! Az akció érvényes 2016. június 1-ig!...

AIRSOFT CSAPATÉPÍTŐ

AIRSOFT CSAPATÉPÍTŐ

Szervezz baráti társaságból csapatot és jelentkezzetek be játszani hozzánk!...

VASÁRNAPI NYÍLTNAPOK

VASÁRNAPI NYÍLTNAPOK

Minden vasárnap szeretettel várjuk az airsoftos játékosokat! Kérjük jelentkezzetek be telefonon, ha felszerelés igényetek van!...

Nyomtatás

Bio, ami bio?

Írta: Starosta József Mihály. Kategória: Cikkek

A következőkben egy kicsit szakmai, de mégis a játékhoz szorosan kapcsolódó témát feszegetnék, a biológiailag lebomló polimerekét.

Sokszor találkozom különféle airsoft fórumokon a bio bb-kel kapcsolatos topicokkal. Most alapvetően nem az általuk okozott spec esetekről (pl szélvédő belövés) és a mechanikai tulajdonságokról beszélnék, hanem a lebomlásról. Mint (tudtommal) az ország egyetlen olyan műanyagüzemének a vezető mérnöke ami Politejsav alapú műanyagokkal (is) fröccsöl azt hiszem kicsit közelebbről ismerem az ilyen anyagokat mint a legtöbben.

A következőkben arról az anyagról lesz szó amiből a Bio BB-k is készülnek, ez a PLA (PoliLacticAcid - Politejsav). Ezt az anyagot keményítőből állítják elő. Nem térek ki részletesen a gyártási eljárására, és a feldolgozástechnológiát sem részletezem (ennek egy része ipari titoknak minősül), inkább csak egy rövid összefoglalót tartanék arról, hogy személyes véleményem szerint miért is nem bio ami bio.

Két alapvető tulajdonságával kezdeném az anyagnak, az egyik, hogy borzalmas hővezető a másik, hogy e mellé a "lehajlási" (lágyulási) hőmérséklete igen alacsony. Ez azt eredményezi, hogy a technológia során a gép több energiát vesz fel, amit mondjuk egy széntüzelésű erőmű is adhat, ami meg ugye okádja a Co2-t. És mint az közismert a Co2  a lenagyobb okozója a globális éghajlatváltozásnak. (a hatása alapvetően kicsi, de nagyon sok jut az atmoszférába belőle).

Ehhez még az is hozzá jön, hogy a PLA bomlási folyamatának a végén is Co2 keletkezik. És itt is van a következő kérdés, a bomlás. A PLA bomlása 60°C felett indul be. Sok olyan helyet azért ti sem tudtok ahol 60°C a hőmérséklet természetes körülmények között... Hogy miért lebomló? Mert végsősoron az, de csak ipari komposztálási körülmények között. Tehát a fegyvereitekből kilőtt bio bb-k pontosan ott lesznek 200 év múlva, ahol a melléjük esett "sima" ABS bb-k lesznek.

Persze okosabb, ha ezt nem reklámozod, mert az olyan helyeken, mint Érd, csak addig lehet játszani amíg a bárgyú néppel a cégek marketingje megeteti, hogy ez TÉNYLEG elbomlik.

Ki lehetne még térni arra is, hogy van más módja a biológiai úton lebomló műanyagok gyártásának, de az alapvetően poliolefinekhez készül, ami rugalmassága és a zsugorja nem alkalmas a BB gyártásra (de zacsinak kiváló).

Ennyit szerettem volna sebtében összedobni a bio bb-k alapanyagáról. Úgyhogy máskor gondoljátok meg, hogy tényleg jó e földanyánknak, ha biocuccot veszünk. Ennyi, és tudom a V2 cikkhez még mindig nem csinltam képeket ezt meg csak azért írtam, hogy +1 pontom legyen vasárnapra, úgyhogy lehet lázadni, hogy milyen ócska vagyok!

Játékok:

2017. December 10. - Vasárnap

Vasárnapi airsoft party - airsofthungary.hu

VASÁRNAPI AIRSOFT
09:00: Gyülekező
09:45: Kronózás
10:00: Kezdés

2017. December 17. - Vasárnap

Vasárnapi airsoft party - airsofthungary.hu

VASÁRNAPI AIRSOFT
09:00: Gyülekező
09:45: Kronózás
10:00: Kezdés

2017. December 24. - Vasárnap

Vasárnapi airsoft party - airsofthungary.hu

Zárva

2017. December 28. - Csütörtök

Vasárnapi airsoft party - airsofthungary.huCSÜTÖRTÖKII AIRSOFT

09:00: Gyülekező
09:45: Kronózás
10:00: Kezdés

2017. December 31. - Vasárnap

Vasárnapi airsoft party - airsofthungary.hu

Zárva

2018. Január 07. - Vasárnap

Vasárnapi airsoft party - airsofthungary.huVASÁRNAPI AIRSOFT
09:00: Gyülekező
09:45: Kronózás
10:00: Kezdés

ELITECOMMANDO

Elitcommando a prémium kategóriás csapatépítő tréning! - airsofthungary.hu

 

NAGYJÁTÉK - SCENARIO

Nagyjáték - Scenario - airsofthungary.hu

OSZTÁLYKIRÁNDULÁS

Osztálykirándulás - airsofthungary.hu

CSAPATÉPÍTŐ TRÉNING

Csapatépítő tréning - airsofthungary.hu

VASÁRNAPI NYÍLTNAPOK

Vasárnapi airsoft nyíltnap

BARÁTSÁGOS MÉRKŐZÉS

Barátságos mérkőzés - airsofthungary.hu